HALOTHERAPIE VOOR PAARDEN

Sinds januari 2019 verzorgt Halomedics ook Halotherapie voor paarden. 
Halomedics;  Halotherapie voor paarden en tevens uw leverancier voor Halogeneratoren voor paarden.

Halotherapie is uitermate geschikt voor de behandeling van paarden met huid – en luchtwegaandoeningen.

Bent u geïnteresseerd in zouttherapie voor uw paard of een zogeheten zoutstal of trailer? 

Halomedics is de grootste organisatie op het gebied van Halotherapie met het breedste aanbod en de meeste ervaring voor mens en dier!

Marielle Valenteijn

Halomedics werkt voor de paarden samen met Marielle Valenteijn.

Even voorstellen

Ik ben Marielle Valenteijn en ik ben van jongs af aan actief in verschillende takken van de paardensport. Na mijn opleiding als paraveterinair diverse jaren gewerkt bij verschillende (grote huisdieren)dierenartsenpraktijken. Uiteindelijk verder gegaan in de sport en al jaren mijn eigen bedrijf Fit by Valenteijn. Gericht op personal, small group en grouptrainingen in mijn eigen studio en buiten. Daarnaast geef ik ruiterfitheidworkshops en heb ik een kleine prive pensionstal voor Ijslandse paarden aan huis. Ik zou mezelf niet omschrijven als een typisch paardenmeisje, maar ik hou toch wel heel erg veel van paarden. 

De gezondheid van je paard is een groot goed en je doet er alles aan om je paard gezond en fit te houden. In de dierenartsenpraktijken heb ik veel paarden voorbij zien komen met huid - en luchtwegproblemen. Waarbij het vaak ook voor kwam dat medicatie niet altijd voldoende was om het paard van zijn klachten af te laten komen. Toen Halomedics mij benaderde voor een samenwerking heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Als paardeneigenaar weet ik als geen ander hoe fijn het is als je paard gezond en fit is en dat wil je graag zo houden. 

Halotherapie in het buitenland heeft zich in het buitenland al bewezen en zowel voor paarden met (chronische) luchtwegaandoeningen, huidaandoeningen al zeer goede resultaten geboekt. Maar ook voor sportpaarden werkt het superen wordt het al veel ingezet voor het verbeteren van sportprestaties! Mijn reeds opgedane medische kennis over paarden en mijn praktische kennis over paarden; tesamen met de deskundigheid en ervaring van Kim en Marleen over de zouttherapie is een goede basis voor de behandeling van uw paard!

Halotherapie tegen klachten van paarden 

Halotherapie is fijn voor paarden met de volgende klachten:

 • Vastzittend slijm
 • Astma
 • Ontstekingen van de bovenste en onderste luchtwegen
 • Hoesten en bronchospasmen (krampende longen)
 • Schimmelinfecties aan zowel huid als luchtwegen
 • Verkoudheid en acute infecties
 • Longontstekingen (na de acute fase)
 • Folliculitis
 • Allergieklachten
 • Bronchiaal astma
 • Chronische obstructieve bronchitis
 • Vochtigheid
 • COPD, dampigheid
 • Eczeem, mauve psoriasis, staart en maneneczeem, zomereczeem
 • Huidirritaties en huidontstekingen
 • Wonden
 • Mok, schurft

Prestaties

Halotherapie is ook effectief bij het verbeteren van de prestaties van uw wedstrijdpaard.

Door middel van een Halogenerator wordt er een microklimaat nagebootst van een zoutmijn.

Er worden minuscule kleine deeltjes van 0,5 – 5 urn door een speciale generator in de trailer geblazen welke een helende werking op uw paard heeft.

Veel klachten verdwijnen of worden voor langere tijd minder.

Hoe werkt het?

Een sessie in de mobiele zoutkamer duurt 30 minuten. Terwijl het paard ontspant in de zilte lucht, inhaleert het paard medicinaal zout, wat uit het nieuwste type generator komt. Vervolgens baant het zout zich een weg tot diep in de luchtwegen.

In de mobiele zoutkamer is aanwezig: een generator die zoute deeltjes in de ruimte blaast en frisse lucht aanvoert, een ventilatiesysteem met een bacteriefilter die alle vuile deeltjes weer afvoert.

HALOTHERAPIE BEVORDERT HET ADEMHALINGSSTELSEL

Zout is een natuurlijke ontstekingsremmer en dood bacteriën en schimmels. Doordat het medicinale zout diep geïnhaleerd wordt, komt het ook diep in de onderste luchtwegen terecht. Op deze manier worden de luchtwegen gezuiverd.

Van zout is bekend dat het vocht onttrekt. Het onttrekt dan ook vocht uit (vastzittend) slijm, waardoor het makkelijker op te hoesten is of op een natuurlijke manier het lichaam kan verlaten. Daarnaast onttrekt het zout ook vocht uit pathogene (ziekmakende) cellen, waardoor deze cellen minder snel kunnen delen en zich dus niet kunnen voortplanten. Bovendien zullen de pathogene cellen sneller kapot gaan. Deze eigenschap van zout wordt ook wel osmose genoemd. Dankzij het doden van de pathogene  cellen zal het immuunsysteem worden versterkt. Bovendien zal dankzij het ophoesten van het diepliggende slijm het zuurstoftransport worden verhoogd.

Om dit effect te kunnen behalen is een regelmatig bezoek aan een mobiele zoutkamer of zoutstal nodig.

HALOTHERAPIE ZORGT VOOR EEN GEZONDE HUID

De halogenerator zorgt voor een mineraalrijke lucht. Die mineralen kunnen naast de longen ook via de huid worden opgenomen. Het zout  dringt tot diep in de huidcellen door er verbetert zo de kwaliteit van de huid. Het zout werkt bacterie- en schimmeldodend en vermindert zo de kans op ontstekingen. Daarnaast zorgt het zout voor een betere zuurstoftransport van de bloedbaan naar de huid.

Halotherapie kan helpen bij het verlichten van geïrriteerde, jeukende en ontstoken huid veroorzaakt door wonden of aandoeningen. Doordat het zout heel fijn vermalen wordt, dringt het ook heel diep in de huidcellen door. Zout is een natuurlijke ontstekingsremmer en dood bacterien en schimmels. Op deze manier wordt de huid op een natuurlijke wijze gereinigd.

Prestaties en herstel

Halotherapie kan helpen de prestaties en het herstel van uw paard te verbeteren naar zijn piekconditieniveau, in zo weinig mogelijk tijd.

Droog zout reinigt het ademhalingssysteem van ontstekingen en allergieën, zodat uw paard zuurstof dieper in zijn longen kan inademen. Hierdoor wordt de zuurstofaflevering aan de bloedbaan verhoogt en het helpt uw paard om beter te presteren en sneller te herstellen.

De natuurlijke ontstekingsremmende, antibacteriële en antihistaminische eigenschappen van zout kunnen helpen bij het beschermen van kwetsbare immuunsystemen en helpen bij het algehele welzijn van uw paard.

Last but not least, Halotherapie heeft een ontspannend effect op het lichaam, dat kan helpen ontspanning en slaap te verbeteren. Slapen is herstellen. Een goed uitgerust paard zorgt voor nog betere prestaties.

Hoe vaak moet een paard gebruik maken van de zouttrailer?

Elk paard reageert verschillend. Er is dan ook geen 1 pasklaar antwoord.

Gemiddeld moet men denken aan de volgende behandelingen:

Niet chronische aandoeningen 5 – 10 behandelingen
Paarden met medicatie 7-14 behandelingen
Paarden met chronische aandoeningen 20-25 behandelingen
Paarden die extreem benauwd zijn: 25-35 behandelingen
Bij gebruik voor wedstrijden adviseren wij: 1 tot 2 dagen voor de wedstrijd de laatste sessie en na de wedstrijd om de longen weer te zuiveren.

Na behandeling uw paarden laten grazen met het hoofd naar beneden. Zo kan het slijm worden verwijderd

De kracht van de Halotherapie zit hem in de herhaling. Het lijf gaat opruimen en doordat dit proces continu gestimuleerd wordt, worden de resultaten ook beter.

Wij adviseren gemiddeld genomen: 7-10 dagen 1 tot 2 behandelingen per dag. Hoe zieker het paard is, hoe langer het herstel nodig heeft.

Een sessie in de mobiele zoutkamer duurt 30 minuten. Uw paard kan alleen of samen met een ander paard in de trailer verblijven. (de paarden moeten zich wel prettig voelen samen).  U kunt zelf ook bij uw paard verblijven om zo ook voordeel te hebben van de zouttherapie. Het klimaat in de zouttrailer is nagebootst van de natuurlijke zoutmijnen. Zowel mens als dier inhaleren dus dezelfde hoeveelheid zout.

Halotherapie voor sport/ renpaarden

Halotherapie is een dopingvrije prestatieverbeterende behandeling voor wedstrijdpaarden. In Amerika en Engeland momenteel helemaal hot en veel toegepast.

Er worden momenteel veel verschillende manieren van Halotherapie toegepast op paarden. Er zijn methodes waarbij ze kappen gebruiken, waarbij het paard via een mondkap het zout kan inhaleren. Dit is vrij stressvol en er is meer kans dat bacteriën in de slang blijven hangen.

Wij prefereren dus de meest onderzochte methode en dat is dus zonder mondkap en met medicinaal zout.

**Halotherapie vermindert het gebruik van antibiotica en medicatie met hun vele bijwerkingen.

** Zouttherapie wordt in vele landen gebruikt als onderdeel van de training van sportpaarden.