PSORIASIS

Onze huid vernieuwt voortdurend en oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. De opperhuid bestaat uit hele kleine huidcellen die langzaam afsterven en afschilferen. Dit is normaal gesproken een proces waar niemand iets van merkt. Bij psoriasis is dit vervangingsproces verstoord en gaat het abnormaal snel. Zo ontstaan teveel huidcellen en deze krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. De huid gaat daardoor zichtbaar afschilferen. In de psoriasis-huid is er sprake van ontsteking; de huid is namelijk dik en rood. Er bestaan aanwijzingen dat de ontstekingsprocessen bij psoriasis mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan en in stand houden van de huidafwijkingen. We weten nog steeds niet waardoor die versnelde groei wordt veroorzaakt: de oorzaak van psoriasis kennen we niet. Emotionele stress, griep, keelontsteking (met streptokokken) en sommige medicijnen (lithium en zogenaamde beta-blokkers) kunnen psoriasis verergeren.

Psoriasis uit zich in scherp begrensde, wit-schilferende plakkaten op een rode ondergrond. De dikke schilfers geven soms een soort schubachtig effect. Soms is er sprake van jeuk; ook kunnen de plekken weleens pijnlijk zijn. Bij sommige patiënten zijn er in de psoriasisplekken ook één of meerdere puskopjes te zien. Dit zijn geen tekenen van een infectie; deze pustels zijn steriel, bevatten geen bacteriën en zijn normale verschijnselen bij psoriasis. Hinderlijk is verder dat de vele dikke schilfers op de kleding, beddengoed en op de vloer terechtkomen.

Halotherapie tegen Psoriasis

Halotherapie heeft de volgende effecten op de huid en het immuunsysteem:

Het is antibacterieel en het vermindert de kans op ontstekingen aan de huid (bijvoorbeeld na het openkrabben van de huid). Er is sterke vermindering van jeuk, maakt de huid rustiger en roodheid van de huid verdwijnt. De huid wordt zachter en egaler. Er is een betere zuurstoftransport, het verhoogt de weerstand en versterkt het immuunsysteem.

De behandeling

Bij huidproblemen dienen de te behandelen lichaamsdelen direct in contact te staan met het zout dat in de lucht wordt verspreid. Draag daarom bij uw bezoek aan de Zoutkamer gemakkelijke kleding om zo eenvoudig de te behandelen lichaamsdelen vrij te kunnen maken.

Wij vragen vriendelijk om bij huidklachten eigen handdoeken (of badlaken) en eventueel een badjas mee te brengen om direct huidcontact met de stoelkussens te vermijden.

In de zoutkamer zult u met andere mensen die een huidaandoening hebben worden behandeld.

Aan te raden sessies

15 – 20 sessies

Om effectief te zijn 2-3x per week gedurende langere periode met vervolgsessies. Afhankelijk van de ernst en vorm vaker. 1 – 2 herhaalsessies per jaar.

Mevrouw de Wit (92)

Mijn onderbenen deden zo enorm zeer. Jeuk door de psoriasis. Open plekken bebloed van het openkrabben en dan de steunkousen die zo warm en broeierig zijn. Na 5 keer al voelde mijn huid weer zacht en ik heb na 10 keer even een stop gehouden omdat het zoveel beter ging. Na 2 maanden weer begonnen, want het is wel iets wat ik moet onderhouden. Ik raad het echt iedereen aan!

Janna (66)

Je mag mijn verhaal vertellen hoor, want ik ben heel erg blij met de zoutkamer! Ook fijn dat ik op meerdere locaties terecht kan, dit komt goed uit met mijn oppas bezigheden.

Ik heb mijn hele leven al psoriasis en alle zalven en kuren al gehad. Nu smeer ik alleen nog met magnesium en kokosolie en ik bezoek standaard de zoutkamer 2 keer per week. Dit doe ik nu al ruim een half jaar en mijn psoriasis heb ik goed onder controle. Mijn huid is zacht, niet zonder bobbels, maar de pijn en de jeuk zijn weg. soms leek de psoriasis wel te exploderen, maar ik heb geen “explosie” meer gehad sinds mijn bezoek aan de zoutkamer. Ook heerlijk 2 uurtjes ontspanning, echt genieten!