Wat is halotherapie?
Halotherapie, ook wel zouttherapie genoemd is een geheel natuurlijke behandeling voor mensen die last hebben van de huid en/of de luchtwegen. Ook is Halotherapie geschikt voor mensen die veel (top)sport bedrijven. Het is een inhalatietherapie. In een kamer die geheel opgebouwd is uit zout wordt met een halogenerator droge microscopisch kleine deeltjes hoogwaardig farmaceutisch zout gelijkmatig in de kamer verspreid.
Het zout wordt ingeademd en het komt diep in de luchtwegen en op de huid terecht, waardoor het zijn genezende werking kan doen.

Waarom werkt Halotherapie zo goed?
Zout is een natuurlijke ontstekingsremmer, het dood bacteriën en schimmels en het werkt ontstekingsremmend. Doordat u de zoute deeltjes inademt, komen de zoutdeeltjes diep in de longen terecht. luchtwegen worden schoner, u krijgt meer lucht! Slijm kan makkelijker worden opgehoest of het verlaat via de natuurlijke weg het lichaam.
Voor de huid werkt het zo dat de doorbloeding van de huid beter wordt, jeuk wordt minder of verdwijnt.
Sporters kunnen met halotherapie hun longcapaciteit vergroten. Klinische proeven hebben aangetoond dat halotherapie effectief is:
Om slijm uit de luchtwegen te verwijderen, waardoor obstructies in de luchtstroming worden verwijderd.
Om de weerstand in de luchtwegen te verbeteren bij zowel astmatische als gezonde personen.
Om ongewenste, ingeademde deeltjes uit ademhalingswegen te elimineren.
Om het immuunsysteem te verbeteren en het voorkomen van verkoudheid en griep.

Hoe ziet een sessie eruit?
In de zoutkamer staan lekkere relaxte stoelen. Hier kunt u lekker in lezen, slapen of genieten van de rustgevende omgeving. De zoutkamer heeft een temperatuur tussen de 19 en 22 graden. Er liggen plaids waar u gebruik van mag maken.
Een sessie in de zoutkamer duurt een uur. Voor kinderen duurt een sessie 45 minuten.
Wij werken alleen op afspraak. Een afspraak kunt u maken via de site, via een mail, via WhatsApp of via de telefoon. De sessies beginnen op het afgesproken tijdstip, omdat de ruimte na elke sessie gefilterd wordt. Hierdoor zitten wij ook aan een schema vast.

Wat moet ik aan in de zoutkamer?

Draag makkelijk zittende, comfortabele kleding en draag schone sokken. Als u de zoutkamer betreedt krijgt u van ons een haarnetje en hoesjes voor om uw sokken heen. Dit is omdat we de ruimte zo schoon mogelijk willen houden.

Als u last heeft van huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem kunt u het beste de huid die daarmee belast is vrij laten. Denkt u dan aan het dragen van bijvoorbeeld een korte broek en t-shirt of bikini. Ook vragen we u om bij huidproblemen zelf een handdoek mee te nemen waar u op kunt zitten.

Hoe zit het met de zorgen dat zout niet goed is voor een mens?

Sommige mensen zijn bezorgd over de inname van (teveel) zout. Dit type zoutinname gaat voornamelijk over zoutopname in voedsel en dat is verbonden met het spijsverteringskanaal.

Droogzouttherapie is anders, aangezien het in verband staat met de luchtwegen. Bij inademing is de hoeveelheid microzoutdeeltjes die in het ademhalingsstelsel binnendringen zo laag, dat het geen risico voor uw gezondheid inhoudt.

Huisregels met betrekking tot de zoutkamer

Gelieve geen gebruik maken van parfum, etherische oliën, eau de cologne, etc tijdens een bezoek aan de zoutkamer. Dit is ook fijn voor mensen die hier niet goed tegen kunnen.

Gelieve 10 minuten aanwezig zijn voor de geplande sessie. De sessie begint op het afgesproken tijdstip. Na de sessie wordt de lucht een kwartier lang gefilterd.

Eten en drinken is niet toegestaan ​​in de zoutkamer.

Voordat u de zoutkamer betreedt krijgt u een haarnetje op en hoesjes voor over de sokken of schoenen. Dit, om de ruimte zo schoon mogelijk te houden.

Het gebruik van elektrische apparaten is voor eigen risico. Het zout kan er voor zorgen dat elektrische apparatuur stuk gaat.

U kunt het beste sieraden en horloges aflaten.

Voor de beveiliging van uw persoonlijke bezittingen kunt u gebruik maken van lockers. Zuiver Zout is niet verantwoordelijk voor verloren, gestolen of beschadigde eigendommen.

Respecteer de fijngevoelige aard van de zoutkamer door geen apparatuur en andere zaken mee te nemen die het kunnen beschadigen.

*Ontspan, adem diep en langzaam en geniet van de herstellende ervaring van de zilte lucht. Een medewerker van Zuiver Zout zal u op de hoogte stellen wanneer de sessie is beëindigd.

Kom ik andere mensen tegen in de zoutkamer?

U kunt andere mensen tegen komen in de zoutkamer. U kunt er voor kiezen om iets te lezen, te relaxen en genieten van de bijzondere ambiance, met andere mensen te praten indien gewenst of te slapen.

Waarom zouttherapie overwegen?

De zoute lucht reinigt de luchtwegen, doodt de bacteriën, schimmels en heeft een ontstekingsremmende werking.

Na enkele behandelingen in onze zoutkamer kunt u beter ademen en wordt u minder benauwd. Verschijnselen zoals tranende ogen, niezen en jeuk nemen merkbaar af. De kans op het terugkomen van infecties  wordt sterk verminderd. U kunt positieve resultaten verwachten tussen de 5 en 15 bezoeken.

Veel mensen kampen vaak al langere tijd met gezondheidsklachten aan de huid of aan het ademhalingsstelsel. Voor veel klachten zijn er effectieve medicijnen die helaas ook weer bijwerkingen hebben. Veel allergische aandoeningen kunnen bijvoorbeeld juist veroorzaakt worden door veelvuldig gebruik van medicijnen.

Een combinatie van halotherapie en de reguliere geneeskunde is daarom een hele fijne combinatie. Het gebeurt veelvuldig dat mensen hun medicatie kunnen afbouwen en soms zelf helemaal kunnen stoppen. Overleg dit altijd met uw behandelend arts.

Hoe veilig is halotherapie?

Halotherapie is een geheel natuurlijke methode. Er komen geen medicinale of chemische toevoegingen bij kijken. Het medicinale zout wordt in de halogenerator vermalen en daarna in de zoutkamer verspreid. De muren en de vloer van de kamer zijn bedekt met zout, dat zorgt voor een vrijwel steriele omgeving. Daarnaast wordt de zoutkamer volledig geventileerd na elke sessie. De kans dat je een bacterie e.d. van iemand anders op kan lopen in de zoutkamer is nihil.

Heeft zouttherapie ook bijwerkingen?
Zelden. Sommige mensen kunnen een milde kriebel in de keel voelen of een toename van de hoest ervaren. Dit is een indicatie dat de therapie werkt. Andere effecten kunnen een lichte huidirritatie zijn voor mensen met een overgevoelige huid.

Wat is een halogenerator?
Een halogenerator is een machine die het zout vermaalt en in hele fijne deeltjes de ruimte in blaast. De halogenerator meet en controleert ook hoeveel zoute deeltjes zich in de ruimte bevinden en hij past zijn zoutafgifte daarop aan.
De luchtvochtigheid in de ruimte is ook belangrijk. De luchtvochtigheid moet tussen de 40% en 50 % zijn.
De Halogenerator is een medisch gespecificeerd apparaat. Deze machine is wereldwijd de meest gebruikte en heeft alle opties die nodig zijn om een goed en veilig klimaat te scheppen.

Elke zoutkamer is anders en kan verschillende thema’s hebben en kan anders voelen, afhankelijk van het type zoutdecor wat gebruikt wordt. Belangrijk is het ook dat er een goede ventilatie in de kamer aanwezig zijn. Na elke sessie moet de kamer geventileerd worden, zodat de ruimte weer vrij en schoon is voor de volgende sessie. Bij zuiverzout volgen wij de standaarden en richtlijnen van dr. Alina Chervinskaya. De gezondheid en veiligheid van onze klanten is onze eerste prioriteit.

 Zouttherapie, wetenschappelijk bewezen!

Indien u meer wilt weten over zouttherapie, zijn wij er altijd om eventuele vragen te kunnen beantwoorden. Maar als u vooral geïnteresseerd bent in de wetenschap achter de zouttherapie, overweeg dan het lezen van de volgende onderzoeken, artikelen en referenties voor meer diepgaande informatie.

1) Halotherapie voor de behandeling van ademhalingsziekten.

Chervinskaya AV, Zilber NA. J Med Aerosol. 1995 Fall, 8 (3): 221-32. Volledige studie is beschikbaar PMID: 10161255

2) Bronchiale hyperreactiviteit van de inademing van hypo- en hyperosmolair lucht en de correctie door zouttherapie

Gorbenko PP, Adamova IV, Sinitsyna TM. Ter Arkh. 1996; 68 (8): 24-8. Russisch. Abstract is beschikbaar PMID: 9019826

3) Een gecontroleerde aanpak van langdurige inhalatie van hypertone zoutoplossing bij patiënten met Cystic Fibrosis

Mark R. Elkins, MHSC., Michael Robinson, Ph.D., Barbara R. Rose, Ph.D., Colin Harbour, Ph.D., Carmel P. Moriarty, RN, Guy B. Marks, Ph.D ., Elena G. Belousova, M.Appl.Sc., Wei Xuan, Ph.D., en Peter TP Bye, Ph.D. voor de Nationale hypertone zouttherapie in Cystic Fibrosis (NHSCF) Studie GroupN Engl J Med 2006; 354: 229-240

4) Effectiviteit van zouttherapie van chronische bronchitis patiënten

Abdrakhmanova LM, Farkhutdinov UR, Farkhutdinov RR. Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult. 2000 november-december, (6): 21-4. Russisch. Abstract is beschikbaar PMID: 11197648.

5) Zouttherapie voor de behandeling van chronische bronchitis patiënten

Maev EZ, Vinogradov NV. Voen Med Zh. 1999 juni; 320 (6): 34-7, 96. Russisch. Abstract is beschikbaar PMID: 10439712

6) Het gebruik van een kunstmatige microklimaat kamer in de behandeling van patiënten met chronische obstructieve longziekten

Chernenkov RA, Chernenkova EA, Zhukov GV. Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult. 1997 juli-augustus, (4): 19-21. Russisch. Abstract is beschikbaar PMID: 9424823

7) De wetenschappelijke validatie en vooruitzichten voor het praktische gebruik van halogeen-aerosol therapie

Chervinskaia AV. Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult. 2000 Jan-februari; (1): 21-4. Review. Russisch. Abstract is beschikbaar PMID: 1109487

8) Effecten van zouttherapie op vrije radicalen oxidatie bij patiënten met chronische bronchitis

Farkhutdinov UR, Abdrakhmanova LM, Farkhutdinov RR. Klin Med (Moskou). 2000; 78 (12): 37-40. Russisch. Abstract is beschikbaar PMID: 11210350

9) Het gebruik van zouttherapie voor de revalidatie van patiënten met acute bronchitis en een langdurige en terugkerende aandoening

Borisenko LV, Chervinskaia AV, Stepanova NG, Lukian VS, Goncharova VA, Pokhodzei IV, Krivitskaia VZ, Vishniakova LA, Pokhaznikova MA, Faustova ME, et al. Maliavin AG, Filiaeva IUA, Umakhanova MM, Chervinskaia AV [Vopr Kurortol Fizioter Lech Fiz Kult. 1995 Jan-februari; (1): 11-5. Russisch. Abstract is beschikbaar PMID: 7785211

10) Het effect van de zoutkamer bij de behandeling op bronchiale hyperreactiviteit bij astmapatiënten: een gerandomiseerde gecontroleerde testomgeving

Jouni Hedman MD, Ph.D, Timo Hugg M. Sc. en Tari Haahtela MD, Ph. D

Helsinki, Finland

11) Zouttherapie van respiratoire  ziektes

A.V. Chervinskaya

Fysiotherapie, balneologie en revalidatie. 2003; 6: 8-15

12) Vooruitzichten van zouttherapie In Sanatorium-en-Spa dermatologie en cosmetologie

A.V. Chervinskaya

Kurortnye vedomosty, 2006; 3 (36): 74-75.