Onderzoek werking Halotherapie bij COPD

Salt Halo Therapy and Saline Inhalation Administered to Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease: A Pilot Study

Uitgebracht in 2014

Introductie:

Ongeveer 210 miljoen mensen op de wereld lijden aan COPD. COPD staat er om bekend om de ademhaling te vermoeilijken. Mensen met COPD hebben vaak een verminderde kwaliteit van leven, last van kortademigheid en de loopafstand wordt verkort. Er is onderzoek gedaan naar wat kan helpen bij het verminderen van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

In Centraal- en Oost Europa worden al eeuwenlang zoutgrotten gebruikt om de problemen met de longen te verlichten. Het microklimaat van de grotten bevat een stabiele luchttemperatuur en luchtvochtigheid. De aanwezigheid van de fijne aerosolementen als natrium, kalium, magnesium en calcium en het ontbreken van vervuilde stoffen en pollen in de lucht zorgt voor een genezende omgeving.

In dit onderzoek is gekeken of bij COPD patiënten halotherapie symptomen verlicht en de kwaliteit van leven verbeterd. Hierbij werd gekeken naar de long functie door een 6 minuten loop test te doen en door een ademhalingstest FEV1, dit staat voor forced expiratory volume in 1 seconde en betreft het uitgeblazen volume tijdens de eerste seconde van de test. De kwaliteit van leven werd gemeten middels een vragenlijst welke de deelnemers voor de behandeling moesten invullen voor en na de behandeling.

Methode:

De studie vond plaatst in Denemarken van september tot november in 2011. De deelnemers aan het onderzoeken hadden alle COPD in GOLD stadium 3. De deelnemers werden in 1 van de 3 groepen ingedeeld welke verschillende behandel methodes hadden:

  1. De patiënten ontvingen 20 sessies van 45 minuten halotherapie met medisch zout.
  2. De patiënten moesten 3x per dag 5ml isotone zoutoplossing inhaleren gedurende 5 weken lang middels een vernevelaar.
  3. De controle groep. Deze patiënten kregen geen verdere acties.

Resultaten:

Bij de patiënten die gebruikt maakte van de halotherapie werd er een verbetering gezien in de de FEV1 en een duidelijk verschil in de loopafstand. Zo liepen de patiënten gemiddeld eerst 329 meter en na de halotherapie 367 meter. Als laatste werd gezien dat de kwaliteit van leven hoger werd beoordeeld bij de mensen die halotherapie als behandeling hadden gekregen.

Bij de groep met de inhalatie van de zoutoplossing werd een kleine verbetering gezien bij de FEV1 score. De loopafstand werd vergroot en de score op kwaliteit van leven bleef bijna gelijk.

Bij de controle groep werd gezien dat de FEV1 achteruit ging evenals de loopafstand. Ook de kwaliteit van leven werd slechter gescoord.

Geconcludeerd kan dus worden dat halotherapie bij mensen met COPD een duidelijke verbetering geeft met betrekking tot de kwaliteit van leven, longvolume en de loopafstand.

 

Link naar het hele artikel: http://saltstudiopasadena.com/wp-content/uploads/salt-halo-therapy-and-saline-inhalation-administered-to-patients-with-chronic-obstructive-pulmonary-disease-a-pilot-study-2165-7386.1000185.pdf


Terug naar het nieuwsoverzicht