Onderzoek Halotherapie

Om u een beter beeld te kunnen geven over de werking van Halotherapie, hebben wij een stuk vertaald uit het onderzoek van dokter Alina Chervinskaya. We proberen met grote regelmaat verschillende stukken voor u te vertalen en uit te werken. Dit zal in ons blog terug te lezen zijn.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK NAAR HALOTHERAPIE BIJ LUCHTWEGPROBLEMEN UITGELICHT:

 In 1986 introduceerde Russische longspecialist professor Alina Chervinskaya het concept van de halotherapie voor behandeling van luchtwegen en huidaandoeningen. In de jaren erna heeft zij diverse onderzoeken geïnitieerd waarvan we het onderstaande onderzoek uit 1995 in het kort willen uitlichten:

Halotherapie werd toegepast bij een testgroep van 124 patiënten (54 mannen en 70 vrouwen in de leeftijd van 16 tot 62 jaar oud) met diverse luchtwegproblemen. Alle patiënten bevonden zich met hun luchtwegproblemen in het stadium van langdurige verslechtering.

Vóór de behandeling met halotherapie, had 95% van de patiënten hoestklachten, de helft hiervan (47%) had ernstige hoestaanvallen met taai vastzittend slijm. 81% van de patiënten had last van astma aanvallen waarbij een derde van deze groep gecombineerde medicatie gebruikte om de klachten te onderdrukken. Auscultatie (het afluisteren van lichaamsgeluiden met behulp van een stethoscoop) liet bij 58% van de patiënten moeilijke, verzwakte en reutelende ademhaling horen.

De patiënten werden zowel voor als na de halotherapie (evenals iedere 7 dagen) medisch onderzocht waarbij de volgende resultaten naar voren kwamen:

Na 3 tot 5 sessies liet 70 tot 80% van de patiënten enige verbetering zien; slijm was minder taai en makkelijker op te hoesten, auscultatie liet een gezondere ademhaling horen en er was sprake van minder hoestbuiten en ademhalingsongemakken.

Uiteindelijke conclusie na voltooiing van de halotherapie:
De patiënten werden 6 tot 12 maanden na de eerste halotherapie sessie onderzocht. De klinische staat van 85% van de patiënten met lichte en gemiddelde bronchiale astma, 75% van de patiënten met ernstige bronchiale astma en 98% van de patiënten met chronische bronchitis, bronchiëctasieën en cystic fibrosis (taaislijmziekte) was na de halotherapie verbetert. Vanaf de derde tot de twaalfde maand werd er geen verergering van de klachten geconstateerd.

Bron: HALOTHERAPY FOR TREATMENT OF RESPIRATORY DISEASES

Chervinskaya AV, Zilber NA. J Med Aerosol. 1995 Fall, 8 (3): 221-32. Volledige studie is beschikbaar PMID: 10161255


Terug naar het nieuwsoverzicht