Magnesium inhalatie bij astmatische kinderen

Inleiding:

Tot 30% van de kinderen met acute astma zijn overgevoelig voor de therapie die kinderartsen gebruiken tegen astma. 84% van deze kinderen is wel eens opgenomen geweest in het ziekenhuis. Het vinden van een veilige, onvasieve en effectieve behandeling om deze hoog-risicogroep te behandelen, zou ziekenhuisopnames, ziektekosten en de psychosociale belasting van de ziekte aanzienlijk verminderen. 

Terwijl intraveneuze (via het bloed ingebracht) magnesium effectief is bij een ernstige astma aanval, wordt het weinig gebruikt omdat het veiligheidsproblemen met zich meebrengt. Magnesium kan niet alleen via het bloed worden toegediend maar ook via inhalatie. De werking van magnesiuminhalatie bij astmatische kinderen was nog vrij onbekend, dit was dan ook de aanleiding voor dit onderzoek.

Methode:

In dit onderzoek wilde de onderzoekers uitzoeken of magnesium inhalatie bij kinderen tussen de 2 en 17 jaar aanhoudende luchtwegobstructie kon worden verminderd. Patiënten met verneveling met salbutamol en magnesium werden vergeleken met patiënten die alleen gebruik maakte van verneveling met salbutamol.

De patiënten die werden uitgekozen om mee toe doen aan het onderzoek moesten voldoen aan de volgende criteria:

  1. tussen de 2 en 17 jaar zijn
  2. diagnose hebben met astma/door virus veroorzaakte piepende ademhaling plus ten minste één eerdere acute episode van piepende ademhaling die behandeld is met B2-aonisten of corticosteroïden.
  3. Aanhoudende matige tot ernstige luchtwegobstructie na gebruik van corticosteroïden

Om te bepalen of de magnesiuminhalatie werkte keken de onderzoekers naar de symptomen van astma en of deze binnen 24 uur afnamen.

Conclusie:

Uit het onderzoek kwam naar voren dat geïnhaleerde magnesium een effectieve behandeling is om de morbiditeit te minimaliseren bij astma bij kinderen. Daarnaast kwam uit het onderzoek dat het inhaleren van magnesium weinig bijwerkingen heeft omdat er een lagere dosis nodig is om het gewenste effect te krijgen. Bovendien is het veel veiliger gebleken om te inhaleren als direct via het bloed te geven, omdat inhalatie de dosis magnesium langzamer en verspreid via de longen in het bloed terecht komt.

Link naar artikel:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4879727/pdf/13063_2015_Article_1151.pdf

 


Terug naar het nieuwsoverzicht