Magnesium ter bestrijding van depressie

Een zware depressie is een stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt doordat er veel symptomen optreden of doordat de verschijnselen snel erger worden. Zware depressies hebben een grote invloed op het dagelijks leven: je gaat op den duur nergens meer naar toe, het lukt niet meer om te werken, boodschappen te doen, voor kinderen te zorgen en een normaal dag- en nachtritme te volgen. De toekomst, het verleden, het hier en nu: alles lijkt een zwart gat. Sommige mensen denken aan de dood: doodgaan lijkt voor hen minder erg dan met depressie dóórleven.

Vaak worden er bij de bestrijding van een zware depressie antidepressiva voorgeschreven. Helaas zijn die niet altijd even effectief. Sommige antidepressiva zijn er zelfs van beschuldigd de oorzaak te zijn van een aantal zelfdodingen onder jonge mensen. In dit onderzoek zijn ze opzoek gegaan naar een ander middel om depressie te bestrijden.

Het is bekend dat magnesiumtekort zenuwziekten kan veroorzaken. Natuurlijke magnesiumbronnen zijn o.a.: biologische volle granen, biologische groenten (vooral bladgroenten) en fruit, biologische zaden en noten, biologische peulvruchten. Amper 16% van het magnesium in volle tarwe vinden we terug in geraffineerde bloem! Magnesium wordt uit de meeste drinkwaterbronnen verwijderd. Magnesiumionen regelen de ionenstroom in de calciumkanalen van de neuronen (zenuwcellen) en helpen zo de neuronale productie van stikstofoxide te reguleren. Bij magnesiumtekort leidt dit tot neuronale schade (intraneuronaal magnesiumtekort) die zich als depressie kan uiten.

Aan de Universiteit van Vermont werd het effect van magnesium op milde tot matige depressies onderzocht. Uit het onderzoek van Emily Tarleton en haar collega’s bleek dat magnesium niet alleen veilig en effectief is, maar ook dat de effecten vergeleken kunnen worden met die van selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s, een vorm van antidepressiva).

Deelnemers waren 126 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar oud, van wie 38 procent man. Een deel van de groep kreeg eerst gedurende zes weken 248 milligram magnesium per dag toegediend, later het andere deel. Eens in de twee weken werden alle deelnemers ondervraagd over de symptomen van hun depressie.

Het gebruik van magnesium bij de 112 deelnemers resulteerde na zes weken in een significante verbetering van depressie- en angstsymptomen. Dit positieve effect trad relatief  snel – al na twee weken – op.

Naast het slikken van magnesium is uit onderzoek gebleken dat magnesium heel effectief kan worden opgenomen middels inhalatie en via de huid. Wanneer magnesium wordt geïnhaleerd wordt de magnesium effectiever opgenomen dan wanneer de magnesium als supplementen wordt ingenomen. Dit omdat het direct via de longen, in de longblaasjes wordt overgedragen aan het bloed.

Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987706001034?via%3Dihub

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0180067


Terug naar het nieuwsoverzicht