Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan magnesium aanzienlijk toe. De groei van de foetus vereist extra magnesium, en er is een verhoogde nieruitscheiding als gevolg van de hormonale veranderingen gedurende de zwangerschap.
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een goed magnesiumgehalte minder kans hebben op zwangerschapsvergiftiging. Ook zijn er aanwijzingen dat magnesium helpt bij het voorkomen van een miskraam en dat kinderen van vrouwen die extra magnesium namen tijdens de zwangerschap een hoger geboortegewicht hebben. Ook tijdens de bevalling heeft extra magnesium haar nut bewezen. Een studie toonde aan dat vrouwen die bevielen in een bad met toegevoegd magnesium het bevallen minder pijnlijk vonden.
Bij een langdurig magnesiumtekort heeft een vrouw na de zwangerschap meer kans op een postnatale depressie. Deze aandoening wordt namelijk naast psychosociale factoren ook weleens veroorzaakt door een verstoorde schildklierwerking en/of hormonenbalans en de daarmee samenhangende vitaminen- en mineralenhuishouding. Magnesium is de grote regelaar voor de vitaminen- en mineralenhuishouding.
Een tekort aan magnesium kan leiden tot de volgende kwalen:
Beenkrampen, zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk met verminderde doorbloeding van de baarmoeder of voortijdige weeen.
* In Australie worden vrouwen die te maken hebben met zwangerschapsvergiftiging ingespoten met magnesium om de vergiftiging tegen te gaan.

Magnesiuminhalatie en zwangerschap/borstvoeding
Magnesium ontspant de verkrampte rugspieren, en de bloedvaten en voorkomt op deze manier een verhoogde bloeddruk.
Het verhoogt het effect van de insuline om zwangerschapsdiabetes te voorkomen.
Magnesium bevordert de groei van de foetus en voorkomt de ontspannende werking ervan samentrekkingen van de baarmoeder en voortijdige weeen.

Moeders die borstvoeding geven, geven hun vitaminen en mineralen allemaal door aan de baby. Alleen als er voldoende over is, houdt de moeder ook nog wat voor zichzelf. Dit geldt in het bijzonder voor magnesium.

Belangrijk! Geen magnesium gebruiken omstreeks de geboortedatum.

Magnesium herstelt!

Aan te raden sessies
De magnesiumclinic adviseert om zwangeren gebruik te laten maken van de magnesiuminhalatie vanaf de 12e week zwangerschap en daarmee door te gaan tot week 30 van de zwangerschap.
Voor thuis raden wij aan gebruik te maken van de magnesium via de transdermale weg.