Bij bronchiëctasieën zijn de wanden van de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp tot diep in de longen) bijna voortdurend ontstoken en geïrriteerd. Dit komt omdat de bronchiën bij deze ziekte plaatselijk verwijd zijn, wat bacteriën de kans geeft om zich er gemakkelijk in te nestelen. Ze planten zich er voort en zo ontstaan er steeds opnieuw infecties. Het kan dus zijn dat u regelmatig last heeft van een longontsteking of bronchitis.

De ontstekingen veroorzaken op termijn schade in de longen, bijvoorbeeld doordat bloedvaatjes en trilhaartjes kapot gaan. Trilhaartjes werken normaal gesproken overtollig slijm weg uit de longen en de neus, maar bij bronchiëctasieën is dit niet meer mogelijk. Dat overtollige slijm leidt tot hoestbuien en benauwdheid, en is daarbij een broedplaats voor nog meer bacteriën.

Beide longen

Bronchiëctasieën kunnen in een van de twee longen voorkomen of in een gedeelte van een long, maar ook in beide longen tegelijk. Het kan zijn dat de bronchiëctasieën steeds meer gezond longweefsel aantasten. In dat geval praten we over ernstige bronchiëctasieën. Bronchiëctasieën ontstaan vaak al op jonge leeftijd, al komt het ook voor dat volwassenen er pas na hun veertigste jaar last van krijgen. Vaak is de ziekte dan al jaren sluimerend aanwezig, maar waren de klachten nog niet merkbaar. Bronchiëctasieën is dus een chronische longziekte.

Halotherapie en bronchiëctasieën

  • Behandeling in de zoutkamer zorgt ervoor dat bij patiënten met bronchiëctasieën een betere longfunctie krijgen, waardoor gevoeligheid afneemt evenals hoest en benauwdheid.

Zout zuivert!

Aan te raden sessies

10 – 30 sessies

Gedurende 2 – 3 maanden, aangeraden wordt 2-3x per week. 1 – 2 herhaalsessies per jaar.